Ameliyatta uyanan hastalar

Moderatörler: SuperMod, Moderator

<<

Narish

Kullanıcı avatarı

SuperMod
SuperMod

Teşekkür etti: 12 kez
 Teşekkür aldı: 2 kez
Ruh Hali: Çocuk Ruhlu
Nakit: 128.31
Banka: 2,565,125.85

Hayvanınız

Köpek-27

Mesaj 08 Oca. 2008 14:16

Ameliyatta uyanan hastalar

Amerika’da kısa süre önce sinemalarda gösterime giren “Awake'',“Uyanık'' adlı film çok nadir rastlanan hastaların ameliyat sırasında anestezi verilmesine rağmen uyanmalarını ele alıyor. Ameliyat sırasında uyanmak ve hatta neşter acısını hissetmek, çok ender de olsa bazı hastalarda görülebiliyor.
Anestezi altındaki bir hastanın ameliyat sırasında ayılması ve şiddetli acılar içinde kıvranması insana gerçekdışı geliyor. Ancak bu oluyor ve hasta cerraha derdini anlatamıyor. Benzer bir olay Jeannette Magdelene’nin başına gelmiş. Magdelene cerrah, neşterle ameliyat yerini kesmeye başlar başlamaz sanki karnının sağ tarafına ateşli bir şey saplanıyormuş gibi hissettiğini anlatıyor. “Uyanık olduğumu kimseye söyleyemedim. Hiçbir yerimi kıpırdatamıyordum, tepeden tırnağa donmuştum'' diyen Jeannette Magdelene, o anda ne konuşabildiğini, ne de bağırabildiğini söylüyor.
Doktorlara göre, anestezi altında uyanık kalma olayları son derece az. Her yıl ameliyat geçiren milyonlarca hastanın sadece yüzde birinden azı, anesteziye rağmen uyanık kalıyor.
Ancak az da olsa bu durumun meydana gelmesinde anestezi uzmanı doktorun yaptığı herhangi bir hatanın payı büyük. Doktorun yanlış sakinleştirici kullanması, hastaya verilecek anestezi dozunu düşük tutması ya da damarlara giden enjeksiyonda kıvrılma olması bu duruma yol açan etkenlerden bazıları.
Hastanelerin bazıları ameliyat sırasında hastaların beyin faaliyetlerini kontrol eden ve kısaca EEG denilen elektroensefalografi yöntemi kullanıyor. Texas eyaletinin Houston kentindeki Memorial Hermann Hastenesi’nden Doktor John Zerwas, bu yöntemin çok iyi çalıştığını söylüyor. Dr. Zerwas şöyle konuşuyor: “Beyin dalgalarının faaliyeti öyle bir noktaya gelir ki, anestezi altında uyanma ihtimali olduğunu görür ve ilaç miktarını arttırırız.'' Bazı anestezi uzmanları, EEG cihazının bir hastanın anestezi sırasında uyanıp uyanmadığını etkili bir biçimde kontrol ettiğinden şüpheli. Ancak hasta haklarını korumayı amaçlayan örgütler, tüm hastaları bu konuda sorular sormaya çağırıyor.
Sorulacak soruların ilki ameliyatın yapılacağı hastaneden bu cihazın olup olmadığı ve cihazın ameliyat sırasında devreye sokulup sokulmayacağı. Uzmanlar, hastanede bu cihazın bulunmaması durumunda ameliyatı gerçekleştirecek doktorlardan ameliyattan önce daha ayrıntılı bilgi alınmasını tavsiye ediyor.
Sepet
<<

karınca

Kullanıcı avatarı

Admin
Admin

Böcük Kız

Böcük Kız
Üç Forumşörler

Üç Forumşörler
Forumun Hırsızı

Forumun Hırsızı

Teşekkür etti: 24 kez
 Teşekkür aldı: 24 kez
Ruh Hali: Çocuk Ruhlu-1
Nakit: 0.00
Banka: 1,941,292.57

Hayvanınız

Penguen-2

Mesaj 08 Oca. 2008 15:28

işte benim konum :mrgreen: ;)

Girdiğim ameliyatın 2 sinde bende uyandım ve gerçekten tarif edilemez bir acı ve kabus.Bunu yaşamadan anlamak mümkün değil ( Allah kimseye yaşatmasın)
Gözlerinizi açamıyorsunuz,elinizi ayağınızı oynatamıyorsunuz,ağzınızı açıp " acıyoooorrr" diye bağıramıyorsunuz.Tüm gücünüzü tek bir kolunuza verip kaldırmak istediğinizde bunu ne yaparsanız yapın başaramıyorsunuz.Ve sırtımdan çekilen etlerin acısını,neşterin keskinliğini öyle iyi ve net farkettim ki ,bunu doktoruma anlattığımda önce inanamadı ,ama ona o an söylediği sözü tekrarlayınca donup kalmıştı.
Allah'tan doktorum çok usta biriydi ve benim o sancıları çektiğimi anladı ve "hasta uyanıyor" dedi.Daha sonrasını da hatırlamıyorum.Ama bana unutamayacağım bir kötü anı bıraktı.
Çok ciddi bir ameliyat olduğu için anesteziyi ağır vermek istememişler (uyanmama riskinden dolayı) ve bu yüzden de ben ameliyatın ortasında uyanmışım.
İnsanın psikolojisini aşırı etkileyen bir olay,şimdi bana ameliyat olacaksın deseler,2 şeyden çok korkuyorum; birisi iğneden ( aşırı bir iğne fobim var) diğeri ise ameliyatın ortasında uyanma korkusu.
Bu konuda umarım teknik çok iyi gelişir ve hastalar bu korkuyu yaşamazlar. (roll)
Aşkım da değişebilir gerçeklerim de
Pırıl pırıl dalgalı bir denize karşı
Yangelmişim dizboyu sulara
Hepinize iyi niyetle gülümsüyorum
Hiçbirinizle döğüşemem
Siz ne derseniz deyiniz
Benim bir gizli bildiğim var ..

...... Turgut Uyar ......

.............................. ><........................

Ağır ağır giden karıncaya sormuşlar. "Nereye gidiyorsun."
"Uzaktaki sevdama" demiş karınca.
"Bu ayaklarla zor gidersin" demişler.
"Olsun" demiş karınca.
"Ona varamasam da
YOLUNDA ÖLÜRÜM..!!"
Sepet
<<

Narish

Kullanıcı avatarı

SuperMod
SuperMod

Teşekkür etti: 12 kez
 Teşekkür aldı: 2 kez
Ruh Hali: Çocuk Ruhlu
Nakit: 128.31
Banka: 2,565,125.85

Hayvanınız

Köpek-27

Mesaj 08 Oca. 2008 17:16

bende uyanmistim, hayatim boyunca iki kez narkoz aldim, ilki 10 yil önceydi ve benim aldigim ilk narkozdu, operasyon büyük degildi fakat, bi ara gözlerimi actigimi hatirliyorum, hani ameliyathanelerde tavanda koskocaman yuvarlak bisi var ya onu görmüstümve maskeleriyle doktor ve hemsireleri, ama aci hissetmedim cünki nesterlik bi durum yoktu, ve zaten anlik bisi oldu sanirim cünki gerisini hatirlamiyorum, yalniz ayildigimda öksürmekten karnimin agridigini söyleyememistim..
Sepet
<<

KOÇASLAN

Kullanıcı avatarı

Arkadaş
Arkadaş

Teşekkür etti: 0 kez
 Teşekkür aldı: 0 kez
Nakit: 37.04
Banka: 0.00

Mesaj 08 Oca. 2008 17:26

kötü olsa gerek, yaşamadım ama tahmin edebiliyorum.
Sevgilim! Yoksa sen sevgilim olmayabilirmisin.

Dön Hayatın İçinden

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir